Последната актуална информация на тази версия на МТИТС е от 19 октомври 2016 г.
Можете да достъпите новата версия, както и актуална информация от тук.
Транспортен Коридор X - важна транзитна ос за България и Сърбия 05.11.2009
Голям размер

Заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Камен Кичев откри вчера реконструираната Обща железопътна гранична гара Димитровград /Сърбия/. Проектът, финансиран с пари от ЕС, е от приоритетно значение за България и Сърбия и е част от Общоевропейския Коридор X.

През последните няколко години България и Сърбия са в постоянен и динамичен диалог. Отношенията между двете страни са фокусирани върху търсене на общи подходи за повишаване на сигурността, стабилността и икономическия растеж в Югоизточна Европа. В едно партньорство на ясно формулирана цел България и Сърбия търсят конкурентни практически пътища за ускорено изграждане на инфраструктурата на Балканите, каза при откриването зам.-министър Кичев.

Двете страни сега работят в посока на утвърждаването и налагането на Коридор X като една от най-важните транзитни оси за превоз на товари от Централна Азия през тунела под Босфора и през територията на България и Сърбия към Централна и Западна Европа. За да постигнем това ние трябва да осигурим отварянето на цялото жп трасе като пропускателна способност и като скорост. България има готовност да окаже съдействие на Сърбия за развитието на тази транзитна линия като високоефективна чрез финансиране от европейските фондове, допълни още Камен Кичев.

На откриването присъстваха Винсент Дегерт, представител на Европейската комисия в Белград, и Деян Ласица, помощник-министър на инфраструктурата, отговарящ за железопътния транспорт в Сърбия.

ИНФОРМАЦИЯ:

Гарата в Димитровград е обща по силата на Споразумение, подписано между правителството на Р България и Съвета на министрите на Сърбия и Черна гора за граничен контрол и процедури в железопътния трафик. На тази гара се извършват всички процедури по приемане и предаване на влаковете от железопътния персонал и от всички гранични служби /полиция, митница и инспекции/ на двете страни, а за пътническите влакове процедурите протичат по време на движение по граничната линия до гара Драгоман.

Споразумението се подписва на 15 април 2005 г. На 4 декември 2006 г. между сръбските железници, НКЖИ и БДЖ ЕАД се разписват „Правила за работа на железниците на Р България и тази на Сърбия по организацията и регулирането на железопътния транспорт и работата на железопътния персонал в общата гранична гара Димитровград".

За допълнителна информация:
Ева Пелова Пресцентър,
Министерство на транспорта,
информационните технологии
и съобщенията
Тел: 02/ 9409 959
e-mail:
gpelova@mtitc.government.bg

  • КОНЦЕСИЯ НА ЛЕТИЩЕ СОФИЯ
  • Концесии – актуално
  • е-услуги
  • Оперативна програма "Транспорт" 2007-2013
  • 940 9400
  • 150-години МСД
  • Обществен съвет
  • Стратегия за пътна безопасност
  • БДЖ онлайн продажби
  • Национална стратегия за развитието на широколентовия достъп
  • Цифрова програма за Европа
  • Открито управление
  • Отворени данни
  • Общоевропейски телефонни номера 116
Архив - Април
Пон Вт Ср Чет Пет Съб Нед
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30  

Новини

Пощенска карта в колекционерски тираж отбелязва 120 години българското морско търговско корабоплаване
Министър Московски откри церемонията по случай 125-та годишнина на ТСВ
Министър Московски отвори офертите за концесия на пристанищен терминал „Бургас – Запад“ и на Централна жп гара Пловдив

Актуално за министерството

Предложения за отбелязване чрез пощенски марки и пощенски продукти на значими събития, годишнини и чествания през 2017 г.
Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията е бенефициент по проект "Сътрудничество и координация по TEN-T коридорите от основната мрежа, преминаващи през България", финансиран по Многогодишната работна програма на Механизма за свързване на Европа
Резултати, одобрени от Управляващия комитет по TEN-T проект „Sea2Sea” за разработване на мултимодален коридор за товарни превози, свързващ Егейско с Черно море.

България в Шенген

{structural_funds}

SOLVIT

Вход в системата

RSS feed